dilluns, 26 de gener de 2009

Tercer nom oficial
Mai no he canviat de nom, no, però en un breu futur passaré a tenir el tercer nom oficial. Que com s’explica? Bé, sóc de la collita del 74, de manera que vaig néixer sota el règim del Cisquet. Ja m’imagino a mon pare posant cara de circumstàncies quan al jutjat li inscrivien el seu Joanet, com a Juan Suñé. Agafa’t fort. Aquest és el meu primer nom oficial.

Per fortuna, aquesta versió no va durar gaire. La salut del Cisco no va aguantar, i mentre començava a criar malves algunes coses van començar a canviar. Algunes coses. Entre elles, el meu nom, perquè tan bon punt va ser possible ja tenim de nou a mon pare reclamant al jutjat que el meu nom s’escrivís amb una o. Joan Suñé és, doncs, la segona versió del meu nom, i la més reconeguda fins al moment. He crescut amb ella, així que a còpia d’anys un acaba per prendre el costum de posar-li el barret a la n sense gairebé ni qüestionar-s’ho. Però, què hi farem, em van parir torracastanyes, per no dir torracollons, que no queda fi.
Sempre havia pensat que quan tingués patufets els inscriuria tal com cal, però plantejar-se un canvi era massa enutjós. Fes recompte: DNI, passaport, carnet de conduir, hipoteca, assegurança del pis, del cotxe, de la moto, contracte laboral, contes bancàries, hisenda, sanitat i no se quantes coses més. Ai, quin maldecap, només de pensar-hi.

Però tot d’una vaig llegir en alguna banda que existia la possibilitat de fer una ‘normalització’ dels noms. Mmmmm. Que s’entén per normalitzar? Doncs canviar la grafia per tal d’adequar-la a la forma correcta. Corregir errors propis de la negligència dels registres, i més important encara, que això no suposi l’enuig d’un canvi global.
La gestió és ben senzilla. Primer has de demanar un certificat a l’Institut d’Estudis Catalans, proposant la grafia correcte del teu nom. La sol·licitud es pot fer a la xarxa mateix. En una setmana escassa, t’envien una carta amb un certificat de correcció. Ara només queda passar pel registre civil, on amb el certificat, el DNI i el llibre de família, s’ha de sol·licitar la correcció del cognom. Així, com que es tracta d’una correcció, ni tan sols cal expedir nova documentació, i podem esperar tranquil·lament a la caducitat per a la substitució de la paperassa.

La cosa està en marxa, i per tant, espero el meu tercer nom oficial. Aquest cop sí, aquest cop serà el definitiu. En qualsevol altre cas, el meu llibre de família començaria a necessitar un volum dos per a les correccions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada