dilluns, 16 de febrer de 2009

Aprendre a llegir


Quan érem uns marrecs ens van ensenyar a llegir, diuen. Si més no, ens van ensenyar les grafies de les lletres, com agrupar-les i com interpretar-les en paraules.
Una base, sí, però res a veure amb llegir de debò.

Darrerament ha saltat a la llum el tema del rigor periodístic, i a més d’un l’han llençat als llops per no haver contrastat la informació. La cosa no és nova, i en principi no hauria de sorprendre a ningú. Són molts, i sovint ben prestigiosos, els qui han ficat la pota fins les orelles per llençar falsa informació als mitjans. Alguns casos flagrants que han saltat a la llum pública fins i tot han acabat amb acomiadaments.

Però no escric això per qüestionar la feina periodística, no, el que vull qüestionar és qui s’ho empassa sense més. Se suposa que som éssers intel·ligents i, per tant, tenim criteri. Sí, ho sé, en alguns casos és ser molt generós. Però se suposa que sabem llegir, i això vol dir que tenim capacitat per entendre el que ens expliquen, valorar qui ens ho explica, en quines condicions, i a partir d’aquí, jutjar per nosaltres mateixos. Però no sol ser així.

“Ho diu Internet” o “Ho he llegit a La Rereguarda” no és més que una justificació patètica de la incapacitat de defensar un argument. Que el mitjà sigui més o menys prestigiós depèn purament d’apreciacions personals. Que la informació estigui mínimament contrastada es podria suposar en un mitjà prestigiós, però tots sabem que sovint no és així, i per tant, hauríem de ser capaços, no només de llegir, sinó d’interpretar el que llegim. I això no tothom ho va aprendre a l’escola.
Així doncs, què ens cal? Ens cal criteri, esperit crític ... En un món tan saturat d’informació, on cadascú t’explica la pel·lícula segons el paper que hi juga, es fa imprescindible llegir el que hi diu, el que hi manca, entendre les raons i després, jutjar. D’altra banda, estem condemnats a la desinformació més penosa, perquè no hi ha pitjor informació que la falsa informació.

I no, no ho he contrastat enlloc. Tu sabràs quina credibilitat em dones.

'L'home només recorre a la veritat quan va faltat de mentides' (M.Lenoir)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada