diumenge, 1 de març de 2009

La batalla de (la) Marató


La marató d’avui ha coronat de nou Barcelona com a referent de l’esport internacional. La marató, la prova reina de l’atletisme, el repte definitiu, la batalla contra un mateix.

La història de la marató és d’allò més curiosa. Segons la llegenda, l’any 490 aC un soldat grec va recórrer la distància que separa Marató d’Atenes per anunciar la victòria sobre els perses. Aquest fet se li ha atribuït, de vegades, al missatger Filípides, però, com en tota narració llegendària, el mite i la realitat es fonen sense que siguem capaços de conèixer els fets reals. Tan és. La realitat és que la distància de Marató a Atenes ni tan sols arriba als quaranta quilòmetres, i que la distància actual (42 Km i 195 metres) es va establir el 1908 als Jocs Olímpics de Londres per pura conveniència logística, ja que és la distància que separa el castell de Windsor amb l’estadi de White City.

El mite diu que aquell corredor llegendari va coronar la distància i després, va morir per l’esforç. Però abans de traspassar va tenir temps d’anunciar la victòria i deixar una frase que avui es pot aplicar a tots aquells que han aconseguit completar la cursa: ‘Enorgulliu-vos, sou victoriosos’.

Com un espectador més, m’he dedicat a aplaudir els corredors esperant veure alguna cara coneguda. Al meu costat, un grupet de gent enarborava una bandera irlandesa, com feien tants altres amb les seves respectives. De tant en tant, un corredor alçava els braços i llençava un ‘Go, Ireland!’ que tothom aplaudia. És bonic veure com l’esport ens uneix i trenca distàncies. Per això vull dir-vos que això va també en memòria d’en Colin Dunne, un corredor irlandès que avui, com el soldat grec, ha perdut la vida en la cursa. La tragèdia afegeix tristor al que hauria de ser una festa, i per això tots estem de dol. No ho sé, potser l’he aplaudit corejant aquell crit. Suposo que poc importa, però voldria que els aplaudiments del públic fossin també el darrer homenatge d’aquesta ciutat que, malauradament, no pot deixar un grat record a la seva família.

http://www.sport.es/default.asp?idpublicacio_PK=44&idioma=CAS&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=591390

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada