dilluns, 16 de març de 2009

Mitja Marató del Maresme: Anècdotes i conclusions


Farà cosa de quatre mesos que vaig començar a córrer d’una manera més o menys seriosa. El primer mes va ser bastant dur, però la progressió també va ser molt bona. Ahir vaig acomplir una fita més: la primera competició oficial. I com que sóc un cas, no se’m va acudir res millor que començar amb una mitja marató: La Mitja Marató del Maresme.

I ara que ja sóc ‘corredor’ de ple dret, se m'acudeixen algunes reflexions en retrospectiva que vull compartir:

Mai no diguis mai
Primer no volia córrer amb malles, que estèticament, no m’agraden. D’ençà que vaig provar-les ja no he utilitzat res més. Després vaig ser reticent a les samarretes tècniques. Per Nadal em van regalar unes DryFit i després de passar-hi l’hivern enfundat no se m’acudirà tornar a agafar una samarreta de cotó. Vaig ser reticent a portar l’mp3 a sobre. Però un dia me’l vaig endur per escoltar el Puyal. Ara el porto sovint, no sempre, però sovint. L’última batalla perduda és el rellotge. No en porto mai, tampoc corrent, però després d’ahir començo a replantejar-m’ho. Ara que ja tinc clar el meu ritme, un rellotge comença a fer-se imprescindible. Qui ho havia de dir.

Si vols ser ben servit fes-te tu mateix el llit
Va ser el Víctor qui em va entabanar per córrer aquesta cursa. Li agraeixo. Se’m va oferir per recollir-me el dorsal i tot. Però ens vam trobar a manca de cinc minuts per començar la cursa, que aparcar va ser un cristo. Jo començava a estar dels nervis, sense xip ni dorsal, i sense esma per escalfar com Déu mana. No el culpo, que a sobre que s’ofereix per fer-me la feina ... La culpa és meva per no fer les coses com cal.

Correu, correu, maleïts
D’ençà que les curses funcionen amb xip, el temps va en funció de quan arrenques tu, no la cursa. Sortir del darrere no sembla una mala cosa. Però a la pràctica té dos inconvenients, un d’important i un d’anecdòtic L’important és que tens davant una massa compacta de gent que no et deixa marcar el teu ritme. Avançar-los és una feinada. L’anecdòtic és que la classificació respecta el temps de cursa i no el real, tant per la general com per les categories.

Un camí de mil passes es comença amb una passa
Estrenar-se en cursa en una mitja és una bestiesa, només a l’abast dels tabalots inconscients com jo mateix. La immensa majoria de cosetes que no van anar com calia es podrien haver resolt amb un mínim d’experiència. Ja havia entrenat la distància, però la competició és una altra cosa.

El verí està en la dosi
Sempre m’han acusat de ser un paio fred, calculador. Però els nervis van per dins. Dimarts passat em va donar una estrebada a la cuixa esquerre, i he estat tota la setmana patint per això. Dosifica, que la cursa és llarga em deia el cap un cop i un altre. Cinc quilòmetres, bones sensacions, però tu dosifica que queda molt. Deu quilòmetres, bones sensacions, però queda mitja cursa. Setze quilòmetres, bones sensacions, el Marco em recomana pujar la marxa aquí, però dosifica’t una mica. Quilòmetre divuit, bones sensacions, que carai, o ara o mai. I la cursa que se’t fa curta.

L’experiència és un grau ... o dos
Tot, tot plegat, tot hauria sortit millor si hagués escoltat més. Però un és tossut de mena. A la llarga però, les coses cauen pel seu propi pes. Els encerts eren recomanats, els errors són meus.

La por del directe
La psicosi dels dies previs em sembla ara ridícula. Em queixava de tot, em feia mal tot. En cursa res no em feia mal, no em vaig ressentir de res, i només lamento haver estat massa prudent. Però estic content, molt content. Fa tres mesos no m’hauria vist capaç d’acabar una mitja marató i molt menys fer-ho sobradament i acabar esprintant i aplaudint el públic amb un somriure d’airgamboy.

El Déu Cronos
Aquesta és la classificació oficial. [ Posició 462. 45,28% de temps més que el primer. Dorsal 1122. Nom amb ñ, que mana el DNI. Temps oficial 1H42’41’’. Temps Real (xip) 1H41’36’’. Mitjana de 4’49’’ el Km. Posició/temps/temps real al Km10. I classificat el 173 en la categoria Sènior Masculina. ]

5 comentaris:

 1. Enhorabona, Joan !!! un temps molt, molt més que excel·lent, i més per un principiant
  (ah!: la teva "ñ" va ser la meva "Xavier", perquè jo em vaig inscriure, com sempre, com a Txabi... i sempre ho havíen respectat, fins ara, "Bombers" incluits).
  Llástima de no haber-te pogut conèixer personalment. En una altra cursa serà, "company-debutant-mig-maratonià"...

  ResponElimina
 2. Felicitats molt bon "tiempazo" i tal com et vaig dir ahir en la pròxima baixaràs a prop de 10 min...ja veuràs.
  Ah! ja pots apuntar-te a la cursa de l'Alba, jo ja estic! jeje ;-) www.cursalba.org

  ResponElimina
 3. Eeeiiii!!!
  Per enèssima vegada: FELICITATS!!!
  Va ser molt emocionant veure't arribar i creuar la "linea de l'arribada" amb tanta energia!
  Per cert... m'agrada això que reconeguis en públic lo tossut que ets... ;)

  Petonets

  ResponElimina
 4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 5. Jo sóc el Víctor..... el dels dorsals!!!!!
  Primera mitja, primera cursa fora de Barcelona,tot plegat una mica caòtic....
  Però tot això va fer que la sortida anés carregada d’anècdotes..... El “speaker” foten-nos pressa per que arribéssim a la sortida (erem els últims en arribar). Arribem justets i amb pixera.....Au a pixar!!!!( El Joan al carrer, jo a uns WC mòbils a cinc metres del Joan...els nervis!!!) Anem sobrats.... 5 segons per la sortida..... El meus pares arriben corrent (tot un mèrit a la seva edat) per desitjar-me sort, i de pas al Joan també.
  Tret de sortida!!!!! Sortim entre els deu últims!!!!!Genial!!!! només tenim a 1190 persones per davant!!!!!!
  L’experiència va ser genial,sol,platja,companyia immillorable ( vaig aguantar-li 3 o 4 Km) fins que “l’Etíop de Sant Andreu” va decidir “dossificar-se”..jajajajajaja..
  Els meus pares animant-me al Km 18, amb plena “pájara”..Els teus pare i l’ Ariana a la arribada contents de veurem... Tot va ser ben especia!!!
  I per arrodonir, la meva foto a la web de l’ Ajuntament de Malgrat de Mar com a imatge de la cursa!!!!!!
  Ens veiem per l’asfalt!!!!!!

  ResponElimina