dilluns, 25 de maig de 2009

Escac al rei negre


Com en una profecia, la humanitat sembla haver dipositat totes les seves esperances de redempció en la figura messiànica del seu nou ídol. Jove, dinàmic i amb aspecte de triomfador, aquesta nova icona sembla despertar de nou la possibilitat d’albirar una sortida a totes les dificultats que ens assolen. L’esperança, com a reclam final de la caixa de Pandora que fa ja massa temps que vam obrir. El nostre món està amenaçat pels nostres propis moviments dins aquesta gran partida d’escacs. I amenaçats amb l’escac i mat, el rei negre fa els primer moviments.

Desenganyem-nos, la situació s’ha complicat perquè hem jugat molt malament. Cada moviment precipitat ha posat en escac les nostres peces, que, d’una en una, han anat avançant de cap a la trampa de la teranyina. I ara, quan tot sembla perdut, ens aboquem a l’èpica del rei per tal resoldre la situació. Però els moviments del rei són limitats, l’escorten els pesos pesats de l’economia mundial. Però no només el protegeixen, sinó que el limiten i el marquen tant com ho fan les peces rivals. Perquè qui és l’enemic sinó nosaltres mateixos?

El rei negre, per sí mateix, no pot resoldre els nostres problemes. Som peons en aquesta lluita desigual, i mentre les torres financeres cauen, els moviments subtils d’algunes peces continuen trencant una vegada i una altra totes les línies defensives que hàgim estat capaços de crear.

El més elegant dels mats inclou al rei i un peó. És un cas estrany, difícil, però si volem que això tiri endavant, és hora de començar a prescindir de les figures. Ens han fallat, no han estat capaces de resoldre la situació i només han aprofitat la seva mobilitat per a benefici personal.

Tan de bo m’equivoqui, però molt em temo que la situació es resoldrà amb un nou escac al rei negre. Amb la mobilitat limitada per les seves pròpies forces els peons acabaran demanant a crits la revolució, la república. Mori el rei. I amb la seva caiguda tot seguirà igual. Les peces importants seguiran sent-ho, i per seguir i seguir, buscaran un nou reclam per a tenir entretinguts els peons. Com sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada