dilluns, 22 de juny de 2009

Obres i arbres


L’estiu arriba a la ciutat en forma d’obres. És tradició. Aprofitant les vacances ho fotem tot potes enlaire per anar afegint tanques i maquinària arreu. Aquest any, la cosa augmenta fins a límits insospitats gràcies a la inversió pública que intenta maquillar la crisi.

I mentre les perforadores continuen el seu pas implacable cap als fonaments de la Sagrada Família, resulta que els arbres es moren. No, no són eterns ni invulnerables els plataners de la ciutat comtal. Segons denuncia Ramon Folch entre 20 i 25 mil plataners plantats a finals del segle XIX i principis del XX, s’acosten a la seva fi. Aquest destacat biòleg explicava a El Periódico que un plataner pot viure més de 250 anys, però a partir dels 100 o 150 anys comencen a davallar. Sotmesos al maltractament urbà, això pot succeir molt abans.

Els plans de millora s’apilen, però no hi ha cap per a escometre aquest tema. Sembla que un pla així requereix molt temps perquè els vivers no poden assumir una comanda d’aquestes magnituds sense una previsió d’uns 20 anys per a poder subministrar arbres amb un mínim de capçada. Què fan aquests arbres? Folch ens il·lustra de nou: regulen les temperatures i la humitat atmosfèrica, absorbeixen elements nocius (plom i sofre entre d’altres) i arriben a interceptar una mitjana d’uns 200 quilos de partícules anuals cada un d’ells.

Ja està bé que siguem ambiciosos, que afrontem obres cabdals d’infraestructura i tot això. Avui no toca discutir-ho. Però un raconet per a la vida verda de la ciutat no estaria gens malament. Si no volem una ciutat de ciment contaminat toca fer alguna cosa, i fer-la aviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada