dimarts, 24 de novembre de 2009

El mal de Babel

Tots els homes sobre la terra parlaven una sola llengua i empraven les mateixes paraules. Un sol poble, una sola llengua, un sol propòsit. En aquella comunió amb sí mateixos, decidiren construir una torre per glorificar el seu esperit. Pretenien els homes abastar el cel. Tots a una. Fabricaren maons i ignoraren la pedra. Empraren betum i obviaren el morter. La torre creixia, tot anava bé. Però els designis del Senyor eren contraris a la fita de l'home. El creador els havia ordenat expandir-se i sotmetre la terra. I l'home desobeïa intentant l'ascens al cel. Com donar-los una lliçó? Quin càstig imposar-los per la seva irreverència? «Baixem a posar confusió en el seu llenguatge perquè no s'entenguin entre ells.» Gènesi 11, 7

El mite bíblic de la torre de Babel redueix l'origen de la diversitat lingüística a un càstig diví. No és un valor afegit, no és riquesa cultural, només una condemna, una maledicció. En hebreu, bl-bl significa balboteig, l'acció de comunicar-se vacil·lant, sense articular amb claredat. El mal de Babel, la malaltia que separarà els pobles.

I aquí ens teniu. Som hereus d'aquest mal, estem infectats per la malaltia, parlem una llengua menor. No ens comprenen, no ens fem comprendre i ens entossudim en seguir pel nostre camí cap enlloc. Tan és la nostra història, tan hi fan Llull, Verdaguer o Espriu. Som un error. Generem els dubtes dels homes. Representem el mal, el càstig diví. Som imperfectes. Fes-te fotre.

Ho sento, però no puc. No puc acceptar cap condemna. No demanaré perdó. No demanaré permís per expressar-me en la meva llengua. No em sento culpable de res, ans al contrari. La llengua representa possibilitats, representa comunicació, representa cultura. Aprendre no pot ser dolent. Mai. Si la cultura és un perjudici, que parin el tren, que jo baixo.

2 comentaris:

  1. Genial .... si es així jo també vull baixar.

    ResponElimina
  2. M'alegro que t'hagi agradat el text, però coi Núria, signa els anònims, dona, que no costa tant ... :P

    ResponElimina