dijous, 8 d’abril de 2010

Adjectivant

Darrerament, en quan es parla de Leo Messi (i se'n parla molt!), es menciona automàticament que no hi ha adjectius per definir-lo, que ja els ha esgotats tots, que la llengua es queda curta per descriure el que fa aquest nano i tot de justificacions similars. I m'esvero. És cert que el que està fent aquest semidéu nascut a Rosario mentre vesteix la samarreta blaugrana s'escapa als termes habituals, i és cert que el seu futbol és inabastable per a qualsevol altre mortal. Però la llengua és l'agent principal de la paraula, i per tant, esdevé instrument irrenunciable de qualsevol tipus d'expressió. Faci el que faci en Messi hem de ser capaços de descriure-ho amb paraules, i si no podem definir-ho és perquè és obvi que el seu domini de la pilota és superior al nostre de la llengua. Així que em proposo donar algunes alternatives alhora de qualificar-lo sense caure en l'encasellament del tòpic que diu que no hi ha paraules per a fer-ho.

L'ésser espiritual que, segons les religions bíbliques i alcoràniques, és intermediari entre Déu i l’home és un àngel. Però actua com aquell que castiga sense pietat, que tortura, turmenta, fa sofrir els rivals, com un botxí. Com a persona que excel·leix en tal o tal activitat podríem anomenar-lo colós, però m'agrada titllar-lo de dictador com a persona que rep o s’arroga el dret de concentrar en ella tots els poders. El seu futbol és eidètic, perquè es mostra relatiu o pertanyent a l’essència mateixa del futbol, com correspon a un record, un somni o una fantasia ...

I així podria seguir amb tot l'abecedari, però com que no us vull avorrir més, us deixo simplement un llistat de possibilitats que em semblen escaients per a ell o el seu futbol:
Abusiu, acurat, addicte, afamat, àgil, agosarat, ambiciós, amenaça, amenaçant, apassionant, assassí, assedegat, assegurança, aterridor, bàrbar, brillant, brutal, campió, capaç, colossal, combatiu, complet, coratjós, decisiu, deliciós, demoníac, descarat, descomunal, desequilibrant, despert, despietat, determinant, diamant, didàctic, diligent, dinàmic, dominador, dotat, dracònic, eficaç, eficient, elèctric, elit, embriagador, eminent, energètic, enginyós, enorme, entremaliat, escandalós, escollit, especial, espectacular, esplèndid, estilet, estimulant, executor, exuberant, fabulós, fantàstic, fascinant, ferotge, fèrtil, formidable, gegant, gegantí, generós, geni, gloriós, gran, grandiós, harmoniós, hipnòtic, huracà, il·lustre, immens, imponent, important, impossible, impressionant, inabastable, incessant, incisiu, inclassificable, increïble, indispensable, inexplicable, infinit, inigualable, jòquer, jou, julep, kàiser, karma, lacerant, letal, líder, linx, llampegant, llest, màgic, magnífic, majestuós, marejant, massiu, meravellós, necessari, nociu, non plus ultra, nucli, omniscient, òptim, perfecte, poderós, pràctic, preciós, privilegiat, prodigiós, productiu, profús, punyent, quàntic, quàsar, quimèric, ràpid, rebel, resolutiu, sorprenent, súper, superb, suprem, talentós, tempesta, tempestuós, terrible, tirà, tità, total, transcendental, treballador, tremend, trencador, tresor, ubic, únic, valent, valuós, verinós, vertiginós, vigorós, viu, vivaç, voraç ...

Segur que a vosaltres encara se us acudiran uns quants més, així que proposo dos reptes. Un és per a vosaltres, per a ampliar aquesta llista. I l'altre és per en Messi, per a seguir estimulant la nostra imaginació i deixar-nos, de nou, sense adjectius. A veure si n'és capaç.

11 comentaris:

 1. Sublim (...la teva entrada, vull dir).

  ResponElimina
 2. Hahaha!, molt bò, Joan. Ei, m'ha encantat aquesta frase en especial: "el seu domini de la pilota és superior al nostre de la llengua". Excel·lent, de debò!! :))

  Jo el repte... hmmm... no, no sabria trobar més qualificatius que els que tu has posat (n'hi ha?), però subscric el teu post, sí senyor!

  ResponElimina
 3. Si continua així el tio, no hi haurà llengua que se li resisteixi!

  ResponElimina
 4. La crònica es perfecte, com estem acostumats ... en quant als adjectius un parell més: incansable i imparable (que els hi preguntin als rivals)
  Núria.

  ResponElimina
 5. Jo tinc un neologisme que significa "l'hòstia en majúscules": Messi.

  A Déu li direm que és un Déu. A Messi li direm que és millor: és Messi.

  *Sànset*

  ResponElimina
 6. Excel·lent entrada!

  Quatre adjectius més:
  Humà sideral, aclaparador, estel·lar, positiu, intrèpid i intuïtiu. Que després no es digui que no tenim prou vocabulari per definir-lo...

  ResponElimina
 7. A veure, s'accepten a la llista d'adjectius:

  TXABI: sublim (^^)
  FERRAN: excel·lent (veus?, n'hi ha, n'hi ha)
  XEXU: irresistible (inspirat)
  NÚRIA: incansable i imparable. Perfecte no val que està repetit :P
  SÀNSET: majúscul (més inspiracions)
  ARIANA: aclaparador, estel·lar, intrèpid, intuïtiu, positiu i sideral (l'humà no cal, i en tot cas és dubtós).

  Alguns tenen la curiositat d'anar amb una intencionalitat confusa, com a mínim, però és igual, tot suma!

  ResponElimina
 8. Rebut directament via correu:

  "Jo en posaria un altre d'adjectiu, que crec que, si l'uséssim habitualment per descriure un fet irrepetible, amb el temps l'inclouran en el DIEC (Diccionari de la llengua catalana): messi. (l'escric amb minúscula per què és adjectiu, encara que com excepció hauria d'escriure'l amb majúscula)
  Això és messi (fantàstic, extraordinari...)
  Ha quedat messi (immillorable, bonic...)
  És un messi (el n. 1, el millor...) etc. etc.
  Aquest adjectiu, que és curt, rotund, fàcil de pronunciar i més fàcil encara de recordar, crec que inclou tots els citats abans, i a més, ampliariem el català i demostrariem que aquest idioma, que alguns no volen reconèixer, està més viu que mai.
  Una abraçada i no deixes aquestes reflexions. El país necessita jovent que es pronuncïi i manifesti les seves idees. És la millor eina per adobar el futur."
  Josefina

  ResponElimina
 9. Carai JOSEFINA, tanta feina per a res! Acabes de llençar per terra totes les meves reflexions!! ^^

  Bé, acceptem també a la llista:

  JOSEFINA: bonic, extraordinari, immillorable, irrepetible i rotund. Messi encara no, que per ara no està acceptat!

  Moltes gràcies per les teves paraules. T'animo a penjar-les directament com a comentari aquí mateix. Sempre fa patxoca tenir gent que et llença floretes!

  ResponElimina
 10. Ei! Vaig enviar un correu a Catalunya Ràdio i en van parlar a la prèvia del partit, agraint-me la "llista"!! A veure si localizo l'enllaç i el penjo per aquí. És un tall d'un minut a partir dels 29'30'' de programa.

  BLN, gràcies per passar.
  S'accepta també a la llista:

  BLN: inefable

  ResponElimina