diumenge, 12 de setembre de 2010

Informàtica en català

Amb la senyera al balcó i la Diada encara ben present toca fer una mica de pedagogia i superar la fase en la que vaig deixar el bloc en l'anterior missatge. I per fer-ho caldria insistir en l'ús normalitzat de la nostra llengua en tots els àmbits. Atès que esteu davant d'una pantalla d'ordinador, el primer que caldria fer seria preguntar-vos en quin idioma teniu configurat el sistema operatiu. I el navegador. I el programari. Com? Que encara no els teniu en català?

Si, ja sé que el Windows no està en català, però Microsoft ofereix un paquet d'interfície de llengua (Language Interface Pack) per a traduir el sistema bàsic. Alguns missatges seguiran apareixent en castellà però el gruix del programa funcionarà en català després d'instal·lar-lo. El teniu disponible per a XP, Vista (encara l'utilitza algú?) i Windows 7.

Els apòstols del Mac podreu enorgullir-vos que aquest funciona íntegrament en català des de la versió Tiger (10.4). Només cal que aneu a Preferències del sistema i Internacional. Si el català no apareix a la llista predeterminada escolliu l'opció Editar llista i afegiu-lo. Després només cal pujar el català a la primera opció i tancar la sessió per a aplicar els canvis.

I si sou dels activistes que han decidit no pagar per mals sistemes ni haver-los de piratejar tenint-ne de bons gratuïts, aleshores sabreu que l'Ubuntu també funciona completament en català. El trobareu a Sistema, Administració, Suport d'idiomes.

Pel que fa a navegadors, Explorer, Google Chrome i Firefox funcionen en català, però també Flock, Konqueror i Sea Monkey. I què passa amb el programari? Doncs doneu-vos un tomb pel SoftCatalà i veureu la quantitat de programes que estan disponibles en el nostre idioma. Altra cop, no hi valen excuses.

11 comentaris:

 1. Els navegadors sí que els tinc configurats en català, que és el que més faig servir, la veritat. Abans tenia el windows amb la interfície en català, però després del darrer format ja no ho vaig tornar a posar. I pel que fa a programari, el que puc ho tinc en català, però tampoc no faig servir massa cosa, la veritat, office sobretot.

  ResponElimina
 2. Ai, Joan, que em perdo. El navegador sé que és, però el "programari"... El sistema operatiu el tinc en alemany -coses de l'exili, però... es pot canviar, això? Aitx, que sóc un desastre amb aquests temes, jo; quan vinguis a Berlin et donaré feina, hehe...

  ResponElimina
 3. En l'àmbit d'Internet és on el català gaudeix d'una millor salut. Sense restriccions de cap mena, hi ha una quantitat increible de pàgines i blocs en català. A més, la immensa majoria de sistemes i programes que utilitza la gent també incorporen l'opció de la nostra llengua. Tan de bo aquesta situació tan positiva fos possible traslladar-la al carrer!

  ResponElimina
 4. cada vegada som més amb català i més quant surten genis de casa com els de cloud computing de la pàgina de EYEOS.org

  ResponElimina
 5. XEXU, instal·lar un LIP és un moment, home, i si un ordinador és l'extensió dels teus pensaments, el mínim a demanar és que parli la teva llengua. No voldria semblar un sectari anti-Windows (tot i que ho sóc ...) però prova l'OpenOffice. Li dona mil voltes al MicrosoftOffice, és gratuït i està íntegrament en català.

  FERRAN, ai. Programari, paquet de programes, (en anglès, software, segur que això et sons més ...). La bona notícia és que sí, que l'idioma es pot canviar, és clar que sí. La dolenta és que els enllaços de Windows que he deixat requereixen la base en espanyol o francès. Coses del Sr. Portes, i de la traducció parcial que ofereixen. Caldria saber quin sistema operatiu utilitzes (entenc que Windows perquè és el que et donen si no demanes altra cosa ...), quina versió, passar-la primer a espanyol o francès i després afegir-hi el LIP. O canvia de sistema operatiu. Ja se que us fa por, però és més fàcil que barallar-se amb el Windows.^^

  ALBERT, és que som uns belluguets, hehe. Cada vegada tenim més oferta, però encara no és suficient. Per quan els electrodomèstics en català?

  GARBI, benvingut. Som més amb i en, però encara hi ha molt camí a fer. Que no defalleixi.

  ResponElimina
 6. Sunyer!

  intento tenir sempre -per poc que pugui- tot el programari en català. I, com imaginaràs, també sóc dels que recorren al softcatalà.

  Si això que succeeix al ciber

  ResponElimina
 7. SÀNSET, ostres, això de cridar-me pel cognom em sona a escola, i d'això en fa alguns anys ... Molt bé, positiu per a tu. I aquesta darrera frase? O ha quedat tallada o no he entès res ...

  ResponElimina
 8. Perdó, s'ha quedat tallada. Venia a dir: "si això succeeix al ciberespai és curiós que a la realitat costi bastant més normalitzar-nos".

  Anava per aquí...

  *Sànset*

  ResponElimina
 9. Hola Joan! Jo també intent tenir tot el programari en català, i tot el que em descarrego, sempre sol mirar si hi ha la versió catalana. No hi ha hagut manera d'instal.lar el "Language Interface Pack", però és que dispòs d'un Vista (pot ser és per això), i haurà de seguir amb mi una temporadeta. Ara tornaré a provar d'instal.lar-lo. Per cert, el teu blog m'ha agradat, segur que torn. Fins aviat!

  ResponElimina
 10. Així m'agrada! Donant recursos! :D Molt ben fet, Joan! Per cert, no comentes la tasca de softcatalà?

  ResponElimina
 11. SÀNSET, 'tas perdonat. Dura tasca, sí.

  VENTAFOCS, benvinguda! He penjat tres enllaços diferents segons la versió de Windows, compte amb això, que has de seleccionar el correcte. Vista és un nyap de sistema, però he instal·lat alguns LIP d'aquests sense problemes...

  NÚR, gràcies per l'enllaç, però ... jo ja l'havia afegit al final. Cues de pansa? :P

  ResponElimina